Fem bärbara datorer



1. Chromebooks

Tidigare fanns det Netbooks - små, billiga och enkla bärbara datorer i 10 till 11 tumsformat med precis det du behöver för att göra det enklaste, men inte så mycket mer. Detta är en kategori som i princip har dött ut på senare år, och endast någon enstaka gammal modell kan hittas i butiker.
Det som numera finns i samma format, eller för det mesta aningen större, 11 till 12 tum, är kompakta och billiga Chromebooks, alltså datorer med Chrome OS istället för Windows.

Chromebooks finns även i större format och med mer kraftfull hårdvara, men vanligast är fortfarande de extra kompakta och billiga modellerna.

2. Ultrabook

”Ultrabook” är egentligen fel namn, det är en definition från Intel som också kan gälla större bärbara. Men namnet används främst för slimmade, lätta datorer med skärmar på 13 till 14 tum. De har bra prestanda, modern teknik och hög lyxfaktor – och även om det inte alltid står ”Ultrabook” på dem så känns de igen.

Här sitter de senaste strömsnåla men snabba Intel Core-processorerna, snabba ssd:er på 128 GB eller mer, gott om internminne, moderna och ofta högupplösta skärmar och de senaste och snabbaste externa portarna och wifi.

3. Mellanklass

Den klassiska 15 till 16 tummaren är fortfarande populäraste bärbara köpet. Det beror på att den passar bra i många situationer. Stor och bekväm att jobba på vid skrivbordet, fortfarande hyfsat lätt och portabel att ta med sig, finns i många prisklasser med olika bra prestanda och funktioner, och ger mycket för pengarna i alla prisnivåer.
Visst, den är inte lika cool som en Ultrabook, men ibland ett smartare köp. Många har en rejäl 15-tummare som sin enda dator hemma och skippar stationärt.

4. Gaming-bärbar

De här får en egen kategori, trots att de är i samma format som datorerna ovan, runt 15 till 16 tum för det mesta, ibland så stora som 17 eller 18 tum. Men de är helt fokuserade på att få in mycket spelgrafik i dess kompakta chassin.
Här har grafikkortstillverkarna blivit bättre och bättre med åren, och en bra bärbar speldator kan nästan matcha en stationär spel-pc, så länge du inte jämför med de mest extrema byggena. De är dock ganska så dyra.

Förutom höga prestanda har de ofta spelanpassade skärmar med extra kort svarstid, programmerbara funktionsknappar och medföljande program som höjer spelupplevelsen.

5. Surfplatte-hybrid

Är surfplattan en dator? Ja, i princip är den ju det (liksom smarta mobilen – men den förtjänar ett eget kapitel). Det är en dator som kör enbart med pekskärm.

Hybriderna, datorer som kan användas både med och utan tangentbord är definitivt datorer. Prestandamässigt handlar det här om datorer i netbook- eller ultrabook-klass, från billiga Atom-baserade till påkostade Core m- och Core i-processorer. De har alla pekskärm och kan lätt konverteras mellan notebook-läge och surfplatteläge. Vanligaste typen av sådan hubrid är surfplattor med lös tangentbordsdel som du dockar eller snäpper fast.

Sedan finns det också datorer du viker 360 grader bakåt, så att den får skärmen på utsidan. Det är dock tveksamt om dessa ska räknas som surfplatta eller istället ses som en sorts vanlig bärbar dator, fast med pekskärm.










WebbUgglan